Як новий супутник MethaneSAT виявлятиме викиди метану

У березні запустили супутник, який стежитиме за джерелами метану по всій Землі. Розповідаємо, як це допоможе в боротьбі зі зміною клімату.

Навіщо потрібен супутник

На початку березня 2024 року ракета Falcon 9 від SpaceX доставила супутник MethaneSat на орбіту. Він стежитиме за джерелами метану на підприємствах нафтогазового сектору і публікуватиме отримані дані. Внесок цього парникового газу в глобальне потепління становить 30%.

Супутник MethaneSat розробила американська некомерційна організація Environmental Defense Fund (EDF; Фонд захисту навколишнього середовища) у партнерстві з Новозеландським космічним агентством. Створення і запуск супутника обійшлися в $88 млн.

Понад 150 країн підписали глобальне зобов’язання щодо зменшення викидів метану до 2030 року. Вони мають скоротитися на 30% порівняно з рівнем 2020-го. Деякі нафтогазові компанії взяли на себе аналогічні зобов’язання. У США, ЄС, Японії та Південній Кореї розробляються нові правила, спрямовані проти викиду цього газу. Однак проведені EDF вимірювання з літаків показали, що викиди метану на 60% перевищують розрахункові оцінки.

Джерела викидів

У березні 2023 року видання The Guardian опублікувало список із понад 1 тис. особливо серйозних забруднювачів. На об’єкті з найсильнішим витоком газ викидався зі швидкістю, яка була еквівалентна 67 млн заведених автомобілів. Також було виявлено «запаморочливі» викиди метану в Туркменістані, що спонукало уряд країни вжити заходів. Ці відомості були засновані на даних низької роздільної здатності із супутника Sentinel-5P Європейського космічного агентства.

Роздільна здатність MethaneSat становить приблизно 140 м (у Sentinel-5P – приблизно 6 км), що дає йому змогу відстежувати дрібніші викиди, які в сукупності становлять більшу частину загального обсягу. MethaneSat буде 15 разів на день облітати навколо Землі на висоті 590 км і збирати дані. Стівен Гамбург, головний науковий консультант EDF і керівник проєкту MethaneSat, зазначає: «Уперше ми отримаємо емпіричні дані фактично щодо всієї системи видобутку нафти й газу у світі».

Відповідальність за шкідливі викиди

Старший віцепрезидент EDF Марк Браунштейн заявив: «MethaneSat – це інструмент для забезпечення підзвітності. Багато хто вважає, що його можна використовувати для того, щоб називати та дорікати компаніям, які погано справляються з викидами метану, і це правда. Але він також допоможе задокументувати прогрес, якого домагаються провідні компанії в скороченні шкідливих викидів».

За словами Гамбурга, нафтогазова промисловість знає, як зупинити викиди, і витрати на це зазвичай дуже скромні. Келлі Левін, керівник наукового відділу Bezos Earth Fund, який допоміг профінансувати проєкт, підкреслила: «З неба MethaneSat може бачити те, що недоступно іншим, допомагаючи чесним організаціям і притягаючи до відповідальності недобросовісні».

Перспективи супутника

Перші результати після введення в експлуатацію очікуються на початку літа 2024-го. Повний же набір даних буде доступний на початку 2025 року. Місія Emit від NASA також збирає дані високої роздільної здатності, але з меншою точністю вимірювання викидів метану, ніж MethaneSat. Він може виявити дуже невеликі зміни концентрації, що становлять лише три мільярдні частки.

Екологи очікують, що MethaneSat стане золотим стандартом для вимірювань викидів метану. Очікується, що він посприяє роботі міжнародної обсерваторії ООН, яка збирає і публікує дані про викиди цього газу. За словами Гамбурга, у майбутньому супутник можна буде використовувати й для відстеження метану з вугільних шахт, сміттєвих звалищ та фермерських господарств.

Більше публікацій за темою