Rocket Lab вивела на орбіту загадкові супутники-шпигуни США

Відбувся четвертий в історії США запуск ракети Rocket Lab Electron у рамках секретної місії американської розвідки.

Розробка фірми Rocket Lab знову піднялася в повітря. Запуск ракети Rocket Lab Electron відбувся 21 березня. Вона стартувала з космодрому Воллопс в американському штаті Вірджинія, – повідомляє видання Space.com.

Новий запуск ракети відбувся в рамках домовленостей Rocket Lab і Національного управління військово-космічної розвідки США (англ. National Reconnaissance Office, NRO). Секретна місія отримала назву NROL-123. Більш поетична назва – «Живи та давай літати» (Live and Let Fly).

На борту Rocket Lab Electron перебували військові супутники. Скільки їх було і які саме апарати були виведені на навколоземну орбіту, невідомо. Джерело лиш пише, що їхнім створенням та управлінням займаються фахівці NRO. Також є дані про існування цілого «флоту шпигунських супутників» в американців.

Що стосується самої Electron, то вона являє собою двоступеневу ракету висотою ~18 метрів. Її розробила команда новозеландського підрозділу приватної американської аерокосмічної компанії Rocket Lab.

На обох щаблях Electron використовується ракетний двигун «Резерфорд» з електропомпою, що приводить у рух орбітальну ракету. На першому ступені встановлено дев’ять таких двигунів, на другому стоїть одна вакуумно оптимізована версія. Двигуни першого ступеня розвивають тягу 162 кН, другого – 22 кН. Електричні помпи живляться від літій-полімерних акумуляторів.

Більше публікацій за темою