Скільки часу знадобиться людині, щоб обійти Марс?

Червона планета, на думку багатьох дослідників, на сьогодні є одним із найкращих місць для колонізації людиною. Ілон Маск і NASA планують відправити туди перших людей уже в наступному десятилітті. У журналістів порталу Space.com виникло запитання: скільки часу потрібно астронавту, щоб обійти всю планету?

Співробітники ЗМІ звернулися за відповіддю до Ердала Йігіта (Erdal Yigit), доцента кафедри фізики та астрономії Університету Джорджа Мейсона (США). Дослідник припустив, що якби астронавт подорожував екватором Марса, йому довелося б подолати приблизно 21 400 кілометрів, щоб обійти всю планету. Подорож через полюси скоротить цю відстань приблизно на 160 кілометрів, але занадто низька температура ускладнить завдання.

Середня швидкість ходьби людини на Землі становить близько п’яти кілометрів на годину, нагадав Йігіт. Хоча гравітація на Марсі приблизно на 40% нижча, ніж на Землі, вчений вважає, що швидкість ходьби там не буде сильно відрізнятися. Але варто враховувати той факт, що астронавт нестиме із собою припаси (їжу, воду і кисень), а також важкий скафандр.

Якщо рухатися поверхнею Червоної планети зі швидкістю п’ять кілометрів на годину, то, щоб обійти планету, знадобиться близько 4290 годин, або 174 соли (марсіанська сонячна доба). Однак зрозуміло, що безперервний рух неможливий: людині потрібен час, щоб спати, відпочивати та їсти, тож лише восьмигодинний сон збільшить тривалість подорожі на 56 соли. Якщо астронавт зупинятиметься для відпочинку та приймання їжі на чотири-п’ять годин щодоби, це додасть до подорожі ще 30-35 марсіанських діб.

Таким чином, реальна оцінка тривалості подорожі становить приблизно 265 сол, або майже пів року на Марсі. Щоправда, розрахунки не враховують такі перешкоди, як сильна пересічна місцевість: уся Червона планета вкрита великою кількістю гір, каньйонів і кратерів.

Більше публікацій за темою