Сонячна машина побила світовий рекорд швидкості на льоду

Проводячи ці тести, виробники сонячних авто хочуть довести, що їхні рішення такі ж практичні, як класичні моделі автомобілів.

Шведський автомобіль, що працює на сонячних батареях, став найшвидшою сонячною машиною на льоду. Про це повідомляє видання Cosmos.

Незвичайний транспортний засіб називається HUST, його розробили студенти Університету Хальмстада. Уперше сонячний автомобіль взяв участь у перегонах 2023 року – тоді апарат показав себе найкращим у заїзді на 3000 км.

У новому випробуванні HUST проїхав по льоду озера Стуршен. Озеро розташоване за 200 км на північ від столиці Швеції Стокгольма. На дистанції в 1 км автомобіль показав середню швидкість 105 км/год – це абсолютний рекорд серед усіх машин, які живляться від сонячних АКБ.

Важливо зазначити, що під час випробувань була холодна і похмура погода. У теплий сонячний день можливості сонячних авто зростають у кілька разів.

Автори проєкту заявили, що у вересні цього року на HUST чекає нове випробування – інженери перевірять, чи зможе автомобіль проїхати 24 години на максимальній швидкості з підзарядкою тільки від сонця.

Більше публікацій за темою