Перший завод на Місяці побудують до 2028 року

Підприємство видобуватиме гелій-3 для доставляння речовини на Землю.

Колишні співробітники американської приватної космічної компанії Blue Origin заснували стартап Interlune. Мета проєкту – до 2028 року побудувати перший в історії людства завод на Місяці. Про це повідомляє ArsTechnica.

Пілотний завод може бути побудований через 4 роки. Завод буде в автономному режимі добувати гелій-3. Автори стартапу очікують, що видобуток речовини почнеться ближче до 2030 року.

Гелій-3 – ізотоп гелію, який утворюється на Сонці шляхом термоядерного синтезу і переноситься сонячним вітром, проте магнітосфера Землі блокує потрапляння частинок гелію-3, через що елемент не зустрічається в природі на нашій планеті. Штучним шляхом гелій-3 можна добути під час випробування ядерної зброї або ядерних реакторів.

Багато гелію-3 міститься в місячному реголіті, оскільки у нашого супутника відсутня магнітосфера. Один літр речовини експерти оцінюють у 3000 доларів.

Гелій-3 може стати паливом майбутнього, який замінить нафту. Спалювання 0,01 грама гелію-3 дає стільки ж тепла, скільки виділяється при згорянні приблизно 80 літрів нафти. Ще один плюс – ізотоп нерадіоактивний, тому безпечний у разі витоку.

У тонні місячного ґрунту міститься приблизно 0,01 грама гелію-3. За попередніми підрахунками, всього на Місяці є щонайменше 500 000 тонн речовини. Цього вистачить, щоб забезпечити всю планету енергією на 5 000 років без використання природного палива.

«Гелій-3 – єдиний ресурс, ціна якого досить висока, щоб забезпечити політ на Місяць і повернення його на Землю. Є клієнти, які хочуть купити його сьогодні», – каже Роб Мейерсон, співзасновник Interlune.

Стартап Interlune планує спільно з NASA до 2026 року провести першу пробну місячну місію з видобутку місячного реголіту і підрахунку кількості гелію-3 в ньому. Головними імпортерами ізотопу з Місяця на Землю можуть стати компанії SpaceX і Blue Origin – обидві корпорації розробляють багаторазові місячні посадкові модулі.

Більше публікацій за темою