На Марсі знайшли гігантський вулкан

Він ховався у всіх на виду в одному з найбільш знакових регіонів Червоної планети.

Гігантський вулкан неодноразово з’являвся на знімках орбітальних космічних апаратів, що літають навколо Марса. Але він так сильно зруйнувався, що вчені його просто не помічали, випливає з даних Phys.org.

Знахідка отримала тимчасову назву Вулкан Ноктіс (Noctis volcano). У майбутньому ім’я можуть змінити. Він розташований в одному з найбільш знакових регіонів Марса, на кордоні між сильно роздробленим Лабіринтом Ночі (Noctis Labyrinthus) і монументальними каньйонами Долини Моряків (Valles Marineris).

Висота вулкана сягає +9022 м, а ширина – 450 км. Гігантські розміри та складна історія змін вказують на те, що він був активний протягом дуже довгого часу в далекому минулому.

У південно-східній частині Вулкана Ноктіс розташовані тонкі й молоді вулканічні відкладення. Вчені припускають, що під ними все ще присутній льодовиковий лід.

Багато що в нещодавно відкритому гігантському вулкані залишається загадкою. Хоча зрозуміло, що він був активний протягом тривалого часу і почав формуватися на початку історії Марса, невідомо, коли саме це сталося. Також неясно, чи є він активним і чи може вивергнутися знову.

Більше публікацій за темою