NASA побудує ультрафіолетовий телескоп UVEX. Він буде в 50-100 разів чутливішим за попередника

Проєкт вартістю $300 млн вивчатиме найгарячіші об’єкти космосу.

NASA запустить нову місію Ultraviolet Explorer або UVEX у 2030 році. Новий телескоп скануватиме небо за допомогою ультрафіолетового світла, досліджуючи найгарячіші об’єкти й короткочасні явища, такі як наднові. Він доповнюватиме наявні та майбутні телескопи, що працюють в оптичному та інфрачервоному діапазонах, і допоможе створити багатохвильову карту космосу.

В області телескопів ультрафіолетове світло часто залишається непоміченим, оскільки багато хто фокусується на видимій та інфрачервоній областях спектра, де вони можуть виявити більше інформації. Більшість зірок дійсно не видно в ультрафіолеті, але це не означає, що там нічого немає. Найгарячіші об’єкти випромінюють ультрафіолетове світло. Це, наприклад, зірки на початку та наприкінці свого життя, і енергетичні події – наднові та зіткнення нейтронних зірок.

UVEX переслідує три основні цілі. По-перше, він проведе огляд усього неба як у ближньому, так і в дальньому ультрафіолетовому світлі, а також створить УФ-карту. Карта буде набагато глибшою і детальнішою, ніж наявні. Це досягається завдяки інструментам телескопа, які будуть у 50-100 разів більш чутливими, ніж у його попередника Galaxy Explorer (GALEX), що працював з 2003 по 2013 роки.

По-друге, UVEX буде виявляти й вивчати зірки та галактики з низькою масою і низьким вмістом металів. Це клас об’єктів, який важко виявити в інших спектрах. Нарешті, важливою перевагою UVEX є його здатність швидко перемикатися для дослідження перехідних подій, таких як колапс зірок і вибухи наднових, а також для спостереження джерел гравітаційних хвиль, у пошуку ультрафіолетових спалахів.

Телескоп UVEX перебував у розробці протягом тривалого часу, і нещодавно він був обраний NASA для фінансування в рамках їхньої програми досліджень. Проєкт обійшов STAR-X, який був орієнтований на рентгенівське випромінювання. Очікується, що UVEX запустять 2030 року, а термін його роботи становитиме два роки. Вартість складе $300 млн плюс витрати на запуск.

UVEX надасть унікальний вид на Всесвіт, працюючи спільно з нещодавно запущеним космічним телескопом «Евклід», телескопом Джеймса Вебба, майбутньою обсерваторією Віри К. Рубін і римським космічним телескопом «Ненсі Грейс», які спостерігають у видимому та інфрачервоному світлі.

Більше публікацій за темою