100 супутників Ілона Маска впадуть на Землю через брак

SpaceX розповіла, які ризики того, що людина постраждає від супутника, який падає з космосу.

SpaceX повідомила неприємну новину – у сотні супутників Starlink першого покоління знайшли критичну несправність, яка скоро призведе до повної відмови їхньої роботи. У зв’язку з цим компанія має намір вивести супутники з орбіти Землі. Якщо цього не зробити, апарати почнуть безконтрольно літати, через що можуть виникнути ризики зіткнення з іншими космічними апаратами.

Супутники фактично падатимуть на Землю, проте вони не доберуться до її поверхні, а просто згорять в атмосфері.

«Starlink повністю руйнуються. Ризик для тих, хто перебуває на землі, у повітрі або на воді, унаслідок сходження супутника з орбіти дорівнює нулю», – кажуть у пресслужбі.

Супутники Ілона Маска оснащені іонними двигунами, які дають змогу маневрувати на орбіті Землі, вибираючи безпечну траєкторію польоту і падіння. Також передбачена технологія «автономного запобігання зіткненням».

За всю історію існування системи Starlink, компанія SpaceX вивела з орбіти 406 супутників. Виведення ще сотні ніяк не вплине на роботу мережі. Загалом на орбіті планети перебуває близько 5 000 супутників Ілона Маска, а за кілька років ця цифра може перевалити за 12 000.

Більше публікацій за темою