У метро столиці Великої Британії запустять AI-систему спостереження за порядком

У метро Лондона готуються запустити систему відеоспостереження на основі технологій штучного інтелекту (ШІ). Алгоритми мають автоматично виявляти різні порушення правопорядку та безпеки. З проєктною документацією ознайомилося технологічне видання Wired.

Згідно з матеріалами, що потрапили до рук журналістів, ШІ виявлятиме агресивних пасажирів, людей зі зброєю, випадки падіння людини на рейки, а також тих, хто намагається проникнути на станції без оплати проїзду.

Проєкт впроваджує оператор громадського транспорту британської столиці (Transport for London), який керує міською мережею метро та автобусів. У компанії вже протестували 11 алгоритмів моніторингу на станції Willesden Green на північному заході Лондона. Під час випробувань ШІ виявив понад 44 тис. порушень, про 19 тис. з яких сповістили персонал станції.

У документації йшлося, що ШІ припускався помилок під час тестів. Наприклад, нейромережа визначала дітей як потенційних безбілетників, коли ті проходили турнікети зі своїми батьками. Також алгоритм не зміг відрізнити складаний велосипед від звичайного.

Експерти із захисту особистих даних висловили стурбованість щодо застосування такої системи. За словами фахівців, алгоритми недостатньо точні, що підвищує ризик визначення добропорядних пасажирів як порушників.

Більше публікацій за темою