Індія відправить у космос людиноподібного робота

В III кварталі 2024 року Індія має намір відправити на орбіту людиноподібного робота Vyommitra. Про це журналістам повідомив держміністр Джітендра Сінгх, який курує в індійському уряді атомну і космічну галузі.

Робот перевірить роботу систем життєзабезпечення космічного корабля «Гаганьян», перш ніж на орбіту зможуть вирушити люди.

«Безпілотна місія Vyommitra запланована на III квартал цього року», – наводить слова держміністра пресслужба уряду Індії в поширеному пресрелізі.

Ім’я робота утворено від двох санскритських слів – «вйом» («простір», «космос») і «мітра» («друг»). Тобто, це робот з ім’ям «Космічний друг». Він має образ жінки, знає кілька мов і може відповідати на запитання, зокрема ті, що стосуються технічного стану корабля.

«Астронавт Vyommitra спроєктований таким чином, щоб імітувати людські функції в космічному середовищі та взаємодіяти з системами життєзабезпечення», – зазначив держміністр. Робот, за його словами, може контролювати параметри орбітального модуля, керувати шістьма панелями корабля, відповідати на запитання центру управління польотами. Це головна перевірка перед польотом першого національного космічного екіпажу.

Як повідомив раніше глава Індійської організації космічних досліджень (ISRO) Шрідхара Панікер Сомнатх, планується, що республіка відправить на орбіту перший космічний корабель з екіпажем на борту до кінця 2025 року.

Більше публікацій за темою