Hyundai показала своє повітряне таксі й пообіцяла почати продажі у 2028 році

Південнокорейська автомобілебудівна компанія презентувала прототип свого електричного летючого таксі S-A2 з вертикальним зльотом і посадкою. За словами розробників, апарат буде практично таким же тихим, як посудомийна машина, і зможе працювати з нульовим рівнем викидів. Перший тестовий політ заплановано на кінець 2024 року, – пише Bloomberg.

Південнокорейське повітряне таксі буде гібридом вертольота і літака з нерухомим крилом, яке працює на електриці. Таксі зможе вертикально злітати та сідати (такі апарати називають eVTOLs). Енергією S-A2 забезпечать акумуляторні батареї, але які саме, в компанії ще не визначилися. Там обирають між літій-металевими акумуляторами та твердотілими.

У S-A2 V-подібне хвостове оперення, злітати таксі буде за допомогою восьми поворотних роторів, розподілених по всьому корпусу, які створять достатню тягу, необхідну для підйому корпусу і подальшого польоту. Апарат зможе підійматися на висоту до 457 метрів і розвивати максимальну швидкість 193 кілометри на годину. Дальність польоту – від 40 до 64 кілометрів.

Під час зльоту і посадки рівень шуму S-A2 становитиме 65 децибелів, що набагато тихіше за гелікоптер, який, за даними Федерального управління цивільної авіації США (FAA), продукує від 93 до 108 децибелів. Під час польоту аеротаксі шумітиме набагато менше (45 децибелів) – практично так само, як посудомийна машина (44 децибели).

Найближчим часом Hyundai подасть заявку на сертифікацію аеротаксі в США, щоб наприкінці року провести перший тестовий політ. Випробування S-A2 триватимуть до 2027-го, а вже у 2028-му компанія обіцяє налагодити виробництво свого таксі.

Більше публікацій за темою