Галактика, якої не повинно було існувати – нова знахідка «Джеймса Вебба»

Відкриття, яке змінює наші уявлення про еволюцію у Всесвіті.

Команда астрономів виявила нетипову карликову галактику PEARLSDG – вона начебто застигла: зв’язку з іншим скупченням зірок немає, але й ріст своїх світил у ній зупинився, повідомив Університет штату Аризона (США).

Відкриття сталося випадково. Вчені вивчали скупчення галактик у рамках одного з проєктів, отримавши доступ до космічного телескопа імені Джеймса Вебба. PEARLSDG було виявлено в тій зоні космосу, де нічого виявити не очікували.

Усі дані зображень, отримані в ультрафіолетовому, оптичному та інфрачервоному діапазонах хвиль, було вивчено, щоб зрозуміти вік зірок у новій галактиці: адже світила, які утворилися нещодавно, мають особливий відтінок. Але його так і не вдалося виявити, тому стало зрозуміло, що PEARLSDG не формує нові зірки.

Інші дані, наприклад, певний зсув довжини хвилі, що спостерігається в спектральних даних, дає змогу отримати інформацію про рух PEARLSDG, використовуючи той самий «ефект Доплера», який радари використовують для вимірювання швидкості водіїв. І це дало другу важливу характеристику: галактика дійсно ізольована, поруч немає іншого скупчення, з яким вона була б пов’язана.

При цьому вченим вдалося не тільки довести незвичайність PEARLSDG, а й обчислити відстань до неї. Інфрачервона камера телескопа має дуже високу кутову роздільну здатність і чутливість, що дає змогу ідентифікувати окремі зірки. Внутрішню яскравість кожної з окремо розпізнаних зірок можна заміряти, і завдяки цьому вийшло розрахувати, що від Землі до них близько 98 мільйонів світлових років.

Більше публікацій за темою