Що таке магнітні бурі та як вони впливають на людину

Метеорологи попереджають про посилення геомагнітного фону наприкінці лютого-березня 2024 року. Розбираємося, що таке магнітні бурі та які небезпеки вони несуть.

Що таке магнітні бурі та космічна погода

Магнітні бурі – це сильні збурення магнітного поля Землі, які різко порушують його звичайний перебіг і тривають від кількох годин до кількох діб. Залежать вони від космічної погоди – це зміни, спричинені спалахами на Сонці. Вони можуть впливати на супутникові та інші технології на Землі, а також на життя і здоров’я людей. «Погодою» все це назвали не випадково. За словами фахівців Федеральної служби з гідрометеорології та моніторингу довкілля, «у навколоземному просторі є і свої бурі, і шторми (магнітні та іоносферні), є свої хмари (сріблясті, або мезосферні), є свій вітер (сонячний) і навіть свій дощ (так називають одне з явищ у полярній іоносфері) – усі атрибути погоди в наявності».

Звідки беруться магнітні бурі

На Сонці є плями – зони зі зниженою температурою. На них формуються області так званої особливої магнітної активності, які вивергають хмари з магнітними частинками. Вони швидко рухаються в бік Землі. Досягнувши нашої планети, вони впливають на її магнітне поле, що зі свого боку виводить з ладу електричні пристрої. За досить сильної бурі планета на кілька місяців може зануритися в кам’яний вік.

Як магнітні бурі впливають на людину

Доказова медицина досі ставить під сумнів, що геомагнітні бурі можуть впливати на здоров’я, оскільки зміни в космічній погоді є надто віддаленими та справляють на людину набагато менший вплив, ніж, наприклад, щоденне фізичне навантаження.

Однак за словами провідного наукового співробітника лабораторії «Космічна погода» Інституту космічних досліджень Тамари Бреус, клітини тіла людини мають певний електричний заряд і реагують на зміну космічної погоди. Тож, якщо частота коливань геомагнітного поля становить 1-2 секунди, що збігається з ритмом серцевих скорочень, у людей із патологіями серця та судин може погіршитися самопочуття. Це пояснює, чому близько 70% інсультів, інфарктів і гіпертонічних кризів відбувається під час магнітних бур.

За різними даними магнітні бурі можуть:

  • уповільнювати капілярний кровотік, що провокує кисневе голодування тканин;
  • посилювати проблеми з тиском;
  • провокувати безсоння;
  • викликати тахікардію;
  • запускати тригери мігрені;
  • загострювати проблеми, пов’язані з хворобами опорно-рухового апарату.

Катастрофа в XIX столітті

Найсильніша геомагнітна буря в історії сталася 1 вересня 1859 року. Нічне небо Північної півкулі осяялося яскравими спалахами. Це було схоже на північне сяйво, і його було видно навіть на Гаваях. Люди тільки починали використовувати електрику, але її вже було достатньо, щоб помітити серйозну шкоду. Наприклад, телеграфні лінії виявилися перевантаженими та загорілися.

Як пише National Geographic, зараз аналогічна подія «може пошкодити більше трансформаторів, ніж зберігається на складах енергетичних компаній, унаслідок чого мільйони людей залишаться без світла, питної води, каналізації, опалення, кондиціонерів, телефонного зв’язку, а також без швидкопсувних ліків і харчових продуктів – на кілька місяців, що знадобляться, аби виготовити та встановити нові трансформатори».

Інтернет-апокаліпсис

На конференції з комунікацій у серпні 2021 року американська дослідниця Сангіта Абду Джоті представила доповідь під назвою «Геомагнітні бурі: готуємося до інтернет-апокаліпсиса». Абду Джоті виявила, що місцева та регіональна інтернет-інфраструктура несильно постраждає навіть під час інтенсивних спалахів на Сонці. Причина: на оптоволокно, з якого складаються дроти, геомагнітні бурі практично не можуть вплинути. Однак зруйнуються довгі підводні кабелі, які з’єднують континенти та країни. Припинення їхньої роботи відключить планету від інтернету.

Сангіта Абду Джоді каже: «Під час пандемії ми побачили, наскільки світ був не готовий. Не було жодного протоколу щодо боротьби з хворобою. Те ж саме – з життєстійкістю інтернету. Наша інфраструктура не готова до великих спалахів на Сонці. Ми володіємо дуже обмеженим знанням з приводу масштабу руйнувань».

Даних немає через відносну рідкість геомагнітних бур. Великі спалахи за останні півтора століття відбувалися лише тричі: у 1859, у 1921 й 1989 роках. Але наслідки такої бурі можуть виявитися катастрофічними й коштуватимуть глобальній економіці $10 трлн. Тому вчені стверджують, що вкрай важливо підготуватися, поки є час.

Що вже робиться для запобігання катастрофі

Прогнозувати космічну погоду ще складніше, ніж земну. Науковці американського Національного управління океанічних і атмосферних досліджень щодня відстежують і аналізують області сонячних плям: реєструють зміни в їхньому розмірі, кількості та положенні, щоб оцінити ймовірність спрямованого на Землю сонячного спалаху. Всесвітній центр даних з індексу сонячних плям і довгострокових сонячних спостережень у Королівській обсерваторії Бельгії також відстежує сонячні плями, реєструє максимуми й мінімуми сонячного циклу для оцінювання сонячної активності та точнішого прогнозування космічної погоди.

Магнітній бурі не можна запобігти, проте можна вжити захисних заходів – встановити пристрої, що захищають вразливе обладнання (таке як електричні трансформатори), а також розробити стратегії з регулювання навантаження мережі.

Більше публікацій за темою